Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Slavit će hrvatski vojnici od Afganistana do Somalije i Mediterana

Ministar obrane Ante Kotromanović poručio je kako je Hrvatska fokusirana na zadaću da se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Oluja' proslavi na pristojan, domoljuban i kulturan način.

Kotromanović na otvorenju izložbe hrvatskih ratnih plakata u galeriji MORH-a 'Zvonimir' nije htio komentirati tko će sve od stranih uzvanika biti na mimohodu u Zagrebu. Potvrdio je kako će 'biti dosta delegacija'. Na pitanje o porukama koje dolaze sa srbijanske strane kako će u idućem razdoblju utvrditi točan broj protjeranih u vrijeme akcije Oluja, Kotromanović je uzvratio kako svi znaju da je Hrvatska za povratak napravila jako puno.

Načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić novinarima je ponovio kako u mimohodu sudjeluje 3000 pripadnika oružanih snaga, 300 vozila i 30 zrakoplova. 'Sve je spremno i svi su pripadnici oružanih snaga ponosni što mogu sudjelovati. Pozivam građane RH koji mogudoći na proslavu u Zagrebu ili na središnju proslavu u Kninu da nam se pridruže', pozvao je Lovrić dodavši kako će hrvatski vojnici slaviti od Kosova do Afganistana i od Somalije do Mediterana.

Gradonačelnik Zagreba Milan Badić pozvao je građane da 4. kolovoza dođu na svečani vojni mimohod i time uveličaju proslavu dvadesete obljetnice 'Oluje' poručivši da je čast na bilo koji način sudjelovati u tako važnoj proslavi. Izrazio je nadu da će sve proteći u najboljem redu, kazavši da iz herojstva naših branitelja možemo crpiti dodatnu snagu te s više reda, rada i odgovornosti u zajedništvu i solidarnosti nastojimo graditi bolju Hrvatsku. Zahvalio se svima koji su zadnja dva mjeseca sudjelovali u pripremama. Ispričao se zbog poteškoća u prometu, zahvalio na strpljenju i zatražio od sugrađana još malo strpljenja, te pozvao Zagrepčane da istaknu hrvatske zastave kako bi mimohod bio još svečaniji.

Bandić je najavio i kako će se večeras održati proba za kulturno-umjetnički program. To će utjecati na javni gradski prijevoz u zoni križanja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice. Autobusni terminal bit će premješten s Glavnog kolodvora južno do Slavonske avenije. Gradonačelnik Bandić najavio je da će nakon svečanosti neke od prometnica ostati zatvorene zbog uređenja. 'Držićeva će od srijede ujutro biti zatvorena od vukovarske do Mosta mladosti jer su tenkovi učinili svoje, okretali su se na Držićevoj i asfalt je uništen, pa ćemo to presvući u tjedan dana', najavio je Bandić.