Odlikovanja i promaknuća pripadnicima Oružanih snaga RH

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović uručila je odlikovanja, promaknuća i pohvale aktivnim i umirovljenim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske na svečanoj akademiji u Ministarstvu obrane.

Čestitajući okupljenima Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 20. obljetnicu vojno-redarstvene operacije 'Oluja', predsjednica je kazala kako se danas prisjećamo svih poginulih hrvatskih branitelja - pripadnika oružanih i redarstvenih snaga, kako onih koji su poginuli u operaciji 'Oluja', tako i svih branitelja, ali i civilnih žrtava poginulih u Domovinskom ratu.

Prisjetivši se dana uoči „Oluje“, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je, osim one stvarne bojišnice, tih dana postojala i ona druga koja se vodila u diplomaciji i međunarodnim odnosima. Ta bojišnica se, naravno, nikako ne može usporediti s vojnim aktivnostima, jer nisu bili ugroženi životi, no imala je svoj značaj za Republiku Hrvatsku u međunarodnim odnosima, kazala je hrvatska predsjednica.

Grabar Kitarović istaknula je nužnost daljnjeg obučavanja pripadnika Oružanih snaga, ali i ulaganja u tehniku koja će doprinositi razvoju primarnih sposobnosti Oružanih snaga. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom kako građani u Hrvatskoj prema istraživanjima imaju najveće povjerenje upravo u instituciju Oružanih snaga i dodala kako se nada da će tako biti i ubuduće. Svoje obraćanje uzvanicima zaključila je riječima 'Nadam se kako će mimohod ove godine biti uvod u svojevrsnu 'gospodarsku oluju' koja bi trebala donijeti bolje uvjete za život u Hrvatskoj'.