Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Poruke državnog vrha: Sloboda je najljepši spomenik

Nakon veličanstvenog vojnog mimohoda na ulicama Zagreba održan je svečani prijam u prigodi Dana pobjede. Na Katarininom trgu okupljenima su se obratili premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko i Kolinda Grabar Kitarović.

'Hrvatska danas čista srca slavi pobjedu - prekretnicu koja je zaustavila nepravedni i krvavi rat, pručio je premijer Zoran Milanović. Pokazali smo da svoje vrijedi braniti, dodao je premijer koji je za to zahvalio hrvatskim braniteljima. 'Demokratska Hrvatska najljepši je spomenik poginulim braniteljima, vojsci koja nije tražila ni uzimala, ali je sanjala i davala hrvatsku slobodu', naglasio je. Poručio je kako je danas Hrvatska slobodna, uređena država okrenuta budućnosti.  U ime Vlade i svoje osobno braniteljima je čestitao njihov dan a svim građanima Hrvatske - dan Pobjede.

Prisjećajući se 1995. godine predsjednik Sabora Josip Leko je kazao kako je u Oluji pobijedila hrvatska ustrajnost i jedinstvo - 'Branitelji su tada Hrvatskoj donijeli najveći poklon - mir, sigurnost i demokratsku perspektivu'. Čestitajući svima dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti braniteljima je poručio: 'Vi ste ponos i čast ove zemlje'.

'Danas je bio veličanstven dan, današnji mimohod bio je mimohod budućnosti i dostojanstva, mimohod koji je pokazao da volimo svoje, ali cijenimo i tuđe', poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Zahvalila je svim vojnikinjama i vojnicima koji se i danas bore za hrvatsku i svjetsku sigurnost. 'Ponosim se svima vama', dodala je te pozvala građane da sutra dođu na proslavu u Knin. Svoje obraćanje završila je riječima: 'Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska!'.

Zagrebačko obilježavanje 'Oluje' završila je vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.