Knin dobio stalni muzejski postav 'Oluja '95'

U obnovljenoj zgradi na Kninskoj tvrđavi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svečano je otvorila novi stalni muzejski postav 'Oluja '95'. Na dva kata ukupne površine 300 četvornih metara obnovljene zgrade u središnjem dijelu Kninske tvrđave, izložena je arhivska građa - službeni izvještaji i ugovori, potom hrvatska zastava s kninske tvrđave, zemljovidi, plakati, znakovlje, glasački listići, fotografije i dr.

Teme postava su stvaranje suverene hrvatske države, počeci srpske pobune i agresije, prognanici, mirovni pregovori i apeli za mir, oslobodilački pothvati i operacije hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu (1992.-1995.), oslobodilačka vojno-redarstvena operacija Oluja '95, hrvatske snage i zrakoplovstvo u njoj, kronologija oslobođenog područja (4.-8. kolovoza 1995.), geopolitičko značenje operacije, reakcije iz svijeta, vojno-redarstvena operacija Oluja '95 u medijima.

Muzeološku koncepciju je izradila Manda Zelić, viša kustosica Kninskog muzeja, a likovni postav potpisuju Željko Kovačić Lana Kovačić. Ministarstvo kulture je sanaciju i rekonstrukciju građevine u kojoj je smješten novi stalni postav Oluja '95 te izvedbu postava financiralo u iznosu od tri milijuna kuna.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svima Dan pobjede. 'Narod koji ima povijest ne može se izbrisati s lica zemlje. Zato sam posebno ponosna na hrvatske branitelje, sve žrtve rata, zahvaljujem njihovim obiteljima. Tu se nalaze temelji suvremene Hrvatske', poručila je predsjednica. Odala je priznanje autorima postava muzeja, naglasivši posebno kako je prikazana uloga hrvatskog branitelja. 'Svoju povijesti pišemo sami, ponosni na svoj nacionalni identitet', rekla je i otvorila muzej 'Oluja '95'. 

'Ovaj muzej poklanjamo svim hrvatskim branteljima i onima koji su dali svoj život za Hrvatsku. Neka djeca ovdje uče povijest', poručila je, između ostalog na otvaranju muzeja kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Okupljenima se obratio i ministar kulture Berislav Šipuš.