Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uz zvona, himnu i MIG-ove podignuta zastava na kninsku tvrđavu

Na kninskoj Tvrđavi uz zvona svih kninskih crkvi, državnu himnu i prelet migova podignuta je hrvatska zastava čemu su nazočili predsjednici Republike, Sabora i Vlade.Pročitana su imena poginulih i nestalih sudionika 'Oluje'. Imena su čitala djeca poginulih pripadnika u Domovinskom ratu. Odmah nakon podizanja zastave otkriven je spomenik prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH Franji Tuđmanu.

Hrvatsku su državnu zastavu na kninskoj tvrđavi podignuli bivši pripadnici 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) Jasmin Hadžić, Mario Bilač i Edvard Baltić. Hadžić se, prije 20 godna, po završetku Oluje popeo na jarbol na Kninskoj tvrđavi i skinuo zastavu tzv. Republike Srpske krajine. Nakon podizanja hrvatske državne zastave na Tvrđavi, iznad Knina su preletjela dva MIG-a.
Kninska crkvena zvona oglasila su se jutros u 9,43 sati, točno u vrijeme kada su 5. kolovoza 1995. hrvatske snage ušle u Knin označivši završetak oslobodilačke akcije Oluja.

Uoči središnje svečanosti na Kninskoj trđavi pušteno je 20 golubova u znak sjećanja na poginule i nestale u toj oslobodilačkoj akciji, klapa HRM-a Sveti Juraj otpjevala je pjesmu Stina pradidova. U povodu 20. obljetnice Oluje ispaljeno je 20 počasnih plotuna iz topničkog oružja, a svečanost je uveličala i grupa aviona "Krila Oluje", sa šest zrakoplova u 15 minutnom aktobatskom programu iznad Knina i Kninske tvrđave.