Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Knin: U crkvi i pred crkvom tisuće vjernika

Mnogobrojni građani okupili su pred novom kninskom crkvom Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta gdje je svečanu misu za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služio nadbiskup Josip Bozanić.

Iako velika, nova crkva nije mogla primiti sve koji su željeli sudjelovati u svečanoj misi. Brojni su vjernici ostali ispred crkve, u hladu nekoliko stabala, gdje im djelatnici Crvenog križa besplatno dijele vodu. Svečanoj misi nazoči predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koju je prije ulaska u crkvu srdačnim pljeskom pozdravilo okupljeno mnoštvo.

Bozanić se u propovijedi osvrnuo na optužbe srpske strane o protjerivanju i etničkom čišćenju. Upitao se 'kako je moguće da netko optužuje Hrvatsku za protjerivanje nazvano etničko čišćenje kada su upravo Hrvati kada su upravo Hrvati s tog područja 1991. bili protjerani - morali su ostaviti svoja ognjišta i sve što su imali, a mnogi su među njima bili i pogubljeni?'. Dodao je kako je na tom području opustošeno 66 župa, a prognano oko 100 tisuća katoličkih vjernika.

U Kninu je vruće, a tako je bilo i u novoj crkvi.  Za mise je pozlilo Đuri Glogoškom, predsjedniku Udruge sto postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida, pa su ga izveli iz crkve.