Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Vi ste moja snaga i moram vam reći - volim te narode moj'


Tko 13 sati ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja '95." na Trgu dr. Ante Starčevića vijence je položila i svijeću zapalila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prije toga predsjednica je pregledala svečani postroj. Vijenac su položili i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, te izaslanstva županije, i HDZ-a i koalicijskih partnera. Dok je pregledavala postrojbe, građani su izvikivali njezino ime.

U svome govoru okupljenima Grabar Kitarović zahvalila se svima na toplom dočeku. 'Vi ste moja snaga i moram vam reći - volim te narode moj', dodala je, a njezin pozdrav popraćen je skandiranjem. 'Mi smo narod koji slavi pobjede, a ne poraze, mi smo narod koji uživa krvlju stečenu slobodu i koji je slomio kičmu politici Slobodana Miloševića i njegovim jatacima u Hrvatskoj', kazala je te poručila kako je proslava u Kninu  proslava hrvatskog zajedništva, koja nije uperena protiv nikoga. 'Žalimo za svakim životom, i hrvatskim i srpskim, ali uzrok svemu je Miloševićeva velikosrpska politika i nikada nećemo dopustiti da se agresor i žrtva izjednačavaju. Svaka žrtva ima ime i prezime, a svaki zločin svoga počinitelja'. 'Gospodo, okanite se mitova, laži i obmana', poručila je političarima u Srbiji koji 'Oluju pokušavaju izjednačiti s genocidom u Srbiji'. Govoreći o njihovim izjavama da su Srbi u Hrvatskoj danas građani drugog reda kazala je: 'Voljela bih da Hrvati u Srbiji imaju ista prava kao i Srbi u Hrvatskoj'.

Okupljenima je dobrodošlicu zaželjela gradonačelnica Knina Josipa Rimac. Posebno je pozdravila branitelje i invalide Domovinskog rata i njihove obitelji. 'Ne dopustimo nikome da nam ugasi luč slobode - koju su našem narodu podarili naši heroji', poručila je, između ostalog Rimac, a svoje je obraćanje završila riječima: 'Nek nam vječno živi jedina domovina Hrvatska!'