Vojni analitičar Igor Tabak (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Komentar I. Tabaka: "Oluja" mora biti obilježena dostojanstveno i ozbiljno

Piše: Igor Tabak, analitičar portala OBRIS - Obrana i sigurnost, www.obris.org

Promatrajući proslavu 20. godina vojno-redarstvene operacije "Oluja", nekoliko je stvari upada u oči kao bitno. Kao prvo, riječ je o hrvatskome događanju, koje zbog svoje važnosti jednostavno mora biti obilježeno dostojanstveno i ozbiljno. Upravo zato su svi organizirani pokušaji bojkotiranja čitave proslave ili njenih pojedinih dijelova neprilični. Treba napomenuti i kako političke podjele po pitanju proslave 5. kolovoza za Hrvatsku nažalost nisu novost - tako da svojevrsno ritualno iščuđavanje oko njihovog postojanja i ove godine nije ništa novo ili neviđeno. Jedina se razlika tu vidi u rasporedu pojedinih grupacija, gdje se dosadašnja podjela na liniji Knin-Čavoglave prenijela na prostorno malo širu rutu Zagreb-Knin. Pri tome, nije nevažno napomenuti i činjenicu kako su međunarodni predstavnici, gosti i pripadnici diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj do sada pažljivo izbjegavali Knin kao lokaciju proslave, dok će ih ove godine u Zagrebu biti prisutan ozbiljan broj, raznih razina. To je činjenica koja snažno govori u korist održavanja barem dijela programa proslave i budućih takvih proslava u Zagrebu, s obzirom na činjenicu da Hrvatska itekako želi nacionalnu proslavu Dana pobjede približiti i svojim međunarodnim partnerima te saveznicima.

Što se svečanog mimohoda u Zagrebu tiče, i usprkos protivljenju dijela javnosti, smatram da je on itekako opravdan. Kako Hrvatska svake godine u svom državnom proračunu odvaja dio sredstava za nacionalni sektor sigurnosti (za obranu, unutarnje poslove, i niz srodnih organizacija te aktivnosti), bitno je da barem ponekad i hrvatski porezni obveznici vide kuda idu njihovi novci - tim više što ti novci nisu kompletno trošeni samo na plaće ljudi u tim javnim službama. Uvođenjem profesionalne vojske u Hrvatskoj oslabljena je ona široka i stalna veza građana i Oružanih snaga, tako da mnogi i nemaju baš jasan dojam o opremi, sastavu, svrsi i sposobnostima u ovom mimohodu predstavljenih postrojbi Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Iako se te snage svake godine vidi u međunarodnim djelovanjima ili usred borbi protiv požara i poplava, sve te aktivnosti većem dijelu ovih organizacija nisu osnovne aktivnosti i smisao postojanja - što javnosti treba i zorno pokazati.

Na prigovor kako se tu zapravo i nema što pokazati najbolji odgovor daje sam svečani mimohod, odnosno dosadašnje probe. U njemu je već na prvi pogled jasno vidljiva razlika između postroja branitelja (u svima dobro poznatim uniformama iz doba Domovinskoga rata) i ostatka djelatnog sastava hrvatskih Oružanih snaga ili sastavnica Ministarstva unutarnjih poslova RH. Razlika je tu u opremi pješaka (nove moderne uniforme, novo naoružanje i zaštitna oprema), ali i u glavnini voznoga parka i opreme. Dok su neki dijelovi motorizirano-mehaniziranog postroja već dugo poznati javnosti, ima tu ipak i podosta novih tipova vozila (razni tipovi MRAP-ova, oklopnjaci Patria), a i ponešto sasvim nove tehnike - prvenstveno svježe pribavljena samohodna topnička oružja tipa Panzerhaubitze 2000, te razni vojni te policijski roboti za razminiranje. Što se letjelica tiče, i tu se ima što za vidjeti - započevši s remontiranim borbenim zrakoplovima MiG-21, koji jako dugo nije bio operativno spreman u ovolikom broju, pa sve do ponovo kompletirane postave akrobatske skupine "Krila Oluje", kojima je nastup na mimohodu u Zagrebu tek jedno od prvih javnih pojavljivanja od obnove i nedavnog kompletiranja (opet u letnu skupinu od šest zrakoplova), i to baš u vrijeme dok obilježavaju 10 godina postojanja.

Za kraj, napomenimo i kako svečani mimohod 4. kolovoza u Zagrebu ima veliki značaj i za sadašnji djelatni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sudjelovanje u ovakvoj priredbi prilika je pokazati svoj rad, spremnost i domoljublje - i to na način da se sve te vrijednosti jasno vide i odražavaju. Profesionalna je vojska jedna načelno utilitarna organizacija, zapravo na bitno širem raspolaganju državnim vlastima nego bi to bila neka ročna vojska - jer ipak, isključivi smisao tih struktura nije samo rad i tiha poslušnost. Radi se o društvenim strukturama koje njeguju jedan poseban, aktivan odnos prema Republici Hrvatskoj, prema njenim javnim potrebama i ostatku stanovništva. Za razliku od ostatka društva, tu nije nepoznanica rad u javnu korist bez pauze i radnoga vremena, do obavljanja posla, pa čak i do vlastite smrti. Ovakva predanost zaslužuje sve pohvale, a zaslužuje i priliku da se pokaže onima koji te snage financiraju bez svog aktivnog sudjelovanja. Upravo tome služe i svečani mimohodi - događanja od izuzetnog i profesionalnog značaja za sve profesionalce koji su u njih uključeni - zbog čega smatram da bi takve prigode u Hrvatskoj trebalo organizirati češće, a ne tek svakih 20 godina. Tada bi se postupno izgladili politički prijepori koje sada gledamo, olakšale bi se organizacijske pripreme, strani partneri te saveznici mogli bi unaprijed planirati svoj dolazak i sudjelovanje, a bilo bi vremena i za dodatno ozbiljno apsolviranje otvorenih spornih tema iz novije nacionale povijesti RH. Za sada treba zaključiti kako svim tim javnim svrhama trenutno doprinosi ovaj konkretni mimohod, organiziran po Vukovarskoj ulici u Zagrebu 4. kolovoza ove godine, povodom jubilarne 20. godišnjice VRO "Oluja", te na taj dan proglašenog Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja.