14:05 / 05.08.2015.

Autor: HRT

Podlapača: četiri godine pod okupacijom

Podlapača: četiri godine pod okupacijom

Podlapača: četiri godine pod okupacijom

Foto: - / -

Podlapača, Oluja, Knin

Autor: Kristina Dukić

U Podlapači je stotinjak Hrvata četiri godine živjelo pod srpskom okupacijom. Kao da je bilo jučer, prisjeća se baka Ika ulaska hrvatske vojske u Podlapaču. Četiri su godine bili pod okupacijom, živjeli u stalnome strahu i nisu, kaže, znali stižu li to "naši ili njihovi".

Od lipnja '91. do kolovoza '95. stotinjak stanovnika Podlapače bilo je u okruženju potpunoj izolaciji, prepušteno na milost i nemilost neprijatelja.

Jedina sigurnost bio im je češki bataljun UN - ovih snaga. Kriomice bi im davali hranu i štitili ih koliko su mogli. Devetoro mještana Podlapače nije dočekalo slobodu. Za njih i u znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima don Stipe Zeba tog je 5. kolovoza '95 održao misu u opustošenoj crkvi sv. Jurja.

Sudbina je Podlapače, kažu stanovnici ovog ponosnoga hrvatskog mjesta u Krbavskome polju - stalna borba. Još od '41. sustavno su ih , tvrde, pokušavali uništiti. Ali nisu se dali ni tada niti '91. Oluja im je donijela smiraj. 

Podlapača danas ima stotinjak stanovnika - uglavnom djedova i baka. Nadu daju mlade obitelji poput ove Milana Vujeva. Znak je to da će i Podlapača živjeti i rasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!