12:18 / 05.08.2015.

Autor: HRT

Prisjetimo se junaka 'Oluje' - Ivan Čanić Baja

Prisjetimo se junaka 'Oluje' -  Ivan Čanić Baja

Prisjetimo se junaka 'Oluje' - Ivan Čanić Baja

Foto: - / -

Jedan od junaka 'Oluje' bio je i zapovjednik 118. domobranske pukovnije Ivan Čanić Baja

Jedan od junaka 'Oluje' bio je i zapovjednik 118. domobranske pukovnije Ivan Čanić Baja. Poginuo je četiri dana prije svojeg rođendana, 4. kolovoza u borbi za Vujatovo brdo. Taj težak i tragičan dan ostao je u sjećanju Bajinih suboraca.

Prisjećaju se kako je cilj akcije bio je osvojiti Ljubovo, jer tko ga osvoji, drži cijelu Liku. Hrvatski topnici krenuli su toga jutra s napadom u pet sati, a samo sat kasnije hrvatske snage naletjele su na žestoki otpor neprijatelja. 



Tijekom napredovanja, neposredno ispred Široke Kule, Baja je pao pogođen ravno u prsa. Bilo je to na samom kraju akcije, neprijateljske snage su razbijene i napredovanje je nastavljeno, ali bez Ivan Čanića Baje.

Supruga Ana prisjeća se toga dana. Radila u gospićkoj bolnici i naslućivala tragediju. Bol i događaji koji su uslijedili nakon strašne vijesti još su duboko u njezinom srcu. Ostala je sama s troje djece koja su kroz godine naučila skrivati svoju bol te izrasla u časne ljude.



Brigadir Ivan Čanić Baja svojom je funkcijom zapovjednika pukovnije najviše pozocionirani časnik kojeg je Hrvatska izgubila u Oluji.

Dodjeljena su mu najviša državna odličja, od Reda hrvatskog trolista, Reda hrvatskog križa, Reda hrvatskog pletera, Reda Petra Zrinskog i Frankopana te Reda kneza Domagoja s ogrlicom. 

Brigadir Ivan Čanić mnogim je ratnicima pokazao što znači hrabrost. Zato već dvadeset godina, dan prije proslave Oluje i četiri dana prije njegova rođendana, grob poginulog junaka posjećuje stotinjak bivših kolega s bojišta.

 

 

 

 

 

 

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!