Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Sve spremno za mimohod - 3.000 sudionika, 300 vozila i 30 zrakoplova

Svečanim mimohodom u Zagrebu obilježava se 20. obljetnica vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Oluja. Vukovarskom, Savskom, dijelom Slavonske i Držićeve avenije, u mimohodu će proći oko 3.000 sudionika, 300-tinjak vozila, a nadlijetat će ih 30-ak zrakoplova. I hrvatski vojnici od Kosova do Afganistana i od Somalije do Mediterana, također će, na svoj način proslaviti Oluju.

Zbog velikog zanimanja, u mimohodu će sudjelovati pet puta više branitelja nego što je bilo predviđeno: više od četiri stotine veterana iz Domovinskog rata, veterani MUP-a, branitelji iz Vojne policije, pa i hrvatski ratni vojni invalidi usprkos bojkotu središnjice. 

Zbog mimohoda posebna regulacija prometa - infografika

Program mimohoda u Zagrebu počet će u 18 sati u ulici grada Vukovara, gdje je za tu prigodu nedaleko KD 'Vatroslav Lisinski' postavljena pozornica. Nakon što predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrekne zapovijed za početak svečanog mimohoda, topovi Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda. Nakon počasnih plotuna tri borbena zrakoplova MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja.

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, HGSS-a, hrvatski branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri i drugi) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta 'Petar Zrinski'. Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 milimetara ispalit će dvadeset počasnih plotuna, koji simboliziraju dvadeset godina od 'Oluje'. Svečanom mimohodu će uz predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović nazočiti i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Josip Leko i Zoran Milanović. Vojni mimohod pratit će kulturno-umjetnički program.

Knin je spreman za proslavu Dana pobjede - očekuju 200 autobusa iz čitave Hrvatske

Istovremeno, za vrijeme trajanja zagrebačkog mimohoda u Bračkom kanalu u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice (HRM) isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.