VIDEO: 'Srce' programa bila je hrvatska himna

Umjetnički program, sastavljen od klasičnih i domoljubnih skladbi, potvrdio je bogatstvo hrvatske baštine, poslao poruke mira, ponosa i zajedništva.

'Srce' programa bila je hrvatska himna, koju je otpjevala 13-godišnja Riječanka Mia Negovetić uz Klapu Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" orkestar Hrvatske vojske. 

Mlada Riječanka na svečanosti je nosila majicu s vukovarskom golubicom, simbolom mira, a na nogama startasice posebno za ovu prigodu dizajnirane u vukovarskom Borovu. Mašna na tenisicama ima simbole pletera. 

Za vrijeme izvođenja himne podignuta je hrvatska zastava koja je bila na kninskim bedemima nakon "Oluje" 1995. godine, a koju su donijeli kadeti Hrvatskog vojnog učilišta. Zastava se potom zavijorila uzdignuta iznad Zagreba, nakon čega je minutom šutnje odana počast poginulima u obrani Hrvatske.

"Seh duš dan" Blagoja Berse, "Baščanska ploča" Dušana Prašelja, Zajčeva "Domovini i ljubavi" klasične su skladbe koje javnost može čuti. 
Građani će, po najavi, imati priliku čuti i "Dalmatino povišću pritrujena" Ljube Stipišića, "To je tvoja zemlja" Alfija Kabilja i Drage Britvića, te "Moja Domovina" koju poptisuju Zrinko Tutić i Rajko Dujmić, a koja je bila jedan od simbola Domovinskog rata i tadašnjeg nacionalnog zajedništva.