Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Obilježavanje Oluje u Karlovcu i Krapini

U Karlovcu je održan mimohod branitelja u sklopu dvodnevne proslave 20. obljetnice akcije Oluja. Okupilo se više od 1000 branitelja iz 25 ratnih postrojbi iz Karlovca i okolice te ostalih dijelova Hrvatske koji su branili karlovačko područje. Prošetali su gradom i pozdravili građane. 

Obljetnica Oluje obilježava se i u Hrvatskom Zagorju. U Krapini je održan mimohod ratnih veterana iz postrojbi Puma, Gromova i Tigrova. Na Starom gradu iznad Krapine djeca poginulih branitelja podignula su petmetarski hrvatski stijeg, koji se zaviorio na 18 metara visokom stupu. U Domovinskom ratu poginulo je 85 Zagoraca, a sudjelovalo je oko 11.500 osoba. 

Teško je zamijeniti tu ulogu ali danas kad sam i sam otac ponosan sam na svog oca koji je dao život za  sve nas da mi možemo živjeti u miru i slobodi, izjavio je Ivan Matešić, sin poginuolg branitelja. 

Sama Oluja je označila  kraj rata i to je možda najveća vrijednost Oluje da je označila kraj rata i dolazak mira i noramlnog života na području RH, rekao je Josip Lucić, umirovljeni general zbora Hrvatske vojske. 

Tijekom poslijepodneva počinje generalna proba svečanog mimohoda koji će se u povodu 20. obljetnice "Oluje" u utorak, 4. kolovoza, održati u Zagrebu. Ulicom grada Vukovara - od Držićeve do Savske ceste - ne voze tramvaji, a na snazi će biti posebna regulacija prometa.